Dykkurs på Ko Tao

Att dyka är mångas dröm men rädsla och oro är ofta ivägen. Då ska man komma ihåg att dödsolyckor är väldigt ovanliga. En kokosnöt i huvet är förmodligen en större risk.

En dröm som går i uppfyllelse

Instuktörerna har lång erfarenhet av dykning och kan lugna den mest hysteriska elev. De flesta dykfirmorna har instruktörer från flera olika länder, inkl. sverige. Kursen är 3-4 dagar lång och ger dig ett PADI Openwater certificate, giltligt över hela jorden. Lärarledda lektioner och videofilmer lär dig grunderna plus att du får material att studera ”hemma” på rummet. Kursen här nere är lite ”mildare” (enklare) än hemma i sverige. Tänk på att det är DU och din dykkamrat som har nytta av det du lär dig!!

Efter en grundgenomgång provas utrustning ut och det är dags för första besöket under ytan. Detta sker ofta via strandvägen och vid blåsigt väder i poolen!

Vad som sker vid detta första besök är att man gör olika övningar. Som att lära sig andas riktigt, fylla och tömma masken under vattnet, av och påtagning av utrustnng under vattnet, hjälp-och livräddningsövningar och dylikt. En grupp bör inte innehålla mer än 6 personer och man övar oftast två och två.
Man över sig också i att hålla sig kvar på botten och skapa jämvikt så att man flyter runt nästan som om man vore viktlös.

Första riktiga dyket är något man aldrig glömmer. man glömmer tid och rum och bara njuter av denna underliga spännande värld.

Fiskarna simmar undrande fram och tittar. Inte alls så rädda som man kan tro. Ett dyk kan vara i ca: 40 min. Man tänker inte ens på att man andas genom en mask och faktiskt befinner sig 20 meter under ytan. Nere i Thailand är det dessutom ca 26 grader varmt på detta djup, till skillnad mot sveriges 14 grader sommartid, så fryser gör man inte i första taget.

Så har du några som helst tvivel om att börja dyka, GLÖM DEM! Du kommer inte att ångra dig den dag du flyter fram med sköldpaddor, valhajar, fiskar och färgranna växter. Långt under havets yta!